Ritka ráérős szombati reggelim, amikor végre volt alkalmam megsütni hosszú idő után egy adag vajas croissant. Egy nagyon kedvelt ismerősöm egyik kedvenc reggelije, így egy ideje kíváncsi voltam, milyen újságolvasás közben a kertben, nyugodtan beleharapni egy ropogós, még meleg, saját készítésű croissantba. Szerencsére az idő is nekem kedvezett. :)
Hozzávalók
A tésztához
- 550 g búzaliszt
- 75 g joghurt - natúr
- 100 ml tej
- 0,5 tk só
- 20 g kristálycukor
- 1 db tojás
- 25 g élesztő
A rétegezéshez
- 50 g vaj
A kenéshez
- 1 db tojás
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit alaposan dolgozd össze.
- Ezután nedves konyharuhával letakarva keleszd duplájára a tésztát.
- Amikor a tészta megkelt, oszd nyolc egyenlő részre - kb. 8 dkg-os darabok lesznek -, és gömbölyítsd ki őket.
- Pár perc pihentetés után nyújtsd ki mind a 8 tésztát kb. 18 cm átmérőjű kör alakú lappá. (Az sem baj, ha több/kevesebb lesz).
- Minden egyes lapot kenj meg olvasztott vajjal, és tedd rá a következő tésztalapot.
- Így a végén egy vajjal összeragasztott tésztatornyot kapsz. Úgy fog festeni, mint egy palacsinta torony. Tedd a hűtőbe 10 percre, hogy a vaj kicsit megkössön.
- Aztán az egészet egy óriási körré nyújtsd ki, míg 1 ujjnyi vastag lesz.
- Vágd fel 8 egyenlő cikkre, mint a pizzát.
- A cikkeket egyenként tekerd fel, és kend le a kikevert tojással.
- Előmelegített 180 C fokos sütőben süsd őket szép pirosra (kb. 15-20 perc).
Szép napot!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.